NBL želi fer i poštene izbore u BiH


 

Predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste Ibrahim Hadžibajrić potpisao je danas Protokol o saradnji za fer i poštene izbore u Bosni i Hercegovini.

Potpisnici protokola su predsjednici i predstavnici 14 političkih stranaka: Narodna stranka radom za boljitak – Mladen Ivanković Lijanović, Nezavisna bosanskohercegovačka lista – Ibrahim Hadžibajrić, DF – Željko Komšić, SDP BiH – Nermin Nikšić, SBB – Damir Arnaut, Nezavisni blok – Sadik Ahmetović, Hrvatska stranka BiH – Božo Skopljaković, Naša stranka – Predrag Kojović, Građanski savez – Nihad Čolpa, Stranka demokratske aktivnosti – Jasmin Emrić

Protokol promoviše nastavak borbe za usvajanje izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojim se predviđa dodatna kontrola biračkog procesa primjenom savremenih tehnoloških metoda evidentiranja i dokumentiranja izbornog procesa.

Također, ciljevi zacrtani tim protokolom su onemogućavanje manipuliranja voljom birača uoči, za vrijeme i nakon okončanja izbornog procesa kao i vođenje zajedničkih aktivnosti na polju onemogućavanja institucionalne pristrasnosti ili diskriminacije političkih subjekata u izbornom procesu.

Prema riječima predsjednika NBL-a Ibrahima Hadžibajrića, ljudima je potrebno vratiti povjerenje u izborni proces.

“NBL smatra da je ključno na narednim izborima postići da što veći broj naših građana izađe na izbore. Nadam se da ćemo im ovakvim i sličnim postupcima povratiti povjerenje u izborni proces. Svjesni smo malverzacija koje su moguće na izborima i drago mi je što smo danas pokazali ko je protiv toga i ko podržava fer i poštene izbore, a ko ne. I dalje poručujem ljudima u BIH, izađite na izbore i budite birači, a ne samo glasači. Samo tako možemo promijeniti stvari u ovoj zemlji” poručio je Hadžibajrić.

Potpisnici protokola solidarno će štititi međusobna prava i zalagati se za jednak tretman svih učesnika u izbornom procesu uključujući i političke stranke koje ne potpišu taj dokument.

Ovaj dokument naknadno će potpisati HDZ 1990 i Savez za promjene.

SDA i HDZ BiH nisu potpisale protokol.