Počelo ujedinjavanje probosanski orijentisanih partija u BiH: Ujedinili se NBL i SDU


Da je moguće ujediniti probosanski orijentisane političke partije u BiH i kooptirati ih u jednu, radi zajedničkog nastupa na općim izborima u BiH u cilju promjena i prevazilaženja teškog stanja u zemlji, pokazali su danas Nezavisna bosanskohercegovačka lista i Socijaldemokratska unija BiH potpisavši sporazum o ujedinjenju. Prvi put od 1996. godine u Federaciji BiH došlo je do ujedinjavanja političkih partija koje će na izborima biti oponenti aktuelnoj vlasti. NBL i SDU, koji od danas djeluju pod imenom NBL, otvoreno su pozvali i druge političke opcije da im se pridruže.

Predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić i predsjednik SDU BiH Nermin Pećanac potpisali su danas u Hotelu Europa Sporazum o ujedinjenju političkih partija prema kojem će određeni broj članova SDU BiH kooptirati u Glavni odbor i Predsjedništvo NBL-a, a na narednim općim izborima svi ranije utvrđeni kandidati SDU BiH za sve nivoe vlasti nastupit će u okviru lista NBL-a.

 

Predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić kazao je da politička lista koju predvodi nikada nije podlijegala šablonima karakterističnim za većinu političkih partija, pa ne čudi što su prvi koji počinju ujedinjavanje stranaka. „Naš cilj je da pokažemo da se stvari mogu raditi i na drugačiji način, da možemo ostaviti po strani naše sujete ili neslaganja i ujediniti se radi zajedničkog izlaska na izbore i višeg cilja. Ovo nije koalicija, ovo je ujedinjavanje dvije političke opcije u jednu i ovo je primjer kako se i ostali trebaju ponašati ako želimo dobro ovoj zemlji i ovom narodu,“ kazao je Hadžibajrić.

 

 

Dosadašnji predsjednik SDU-a Nermin Pećanac složio se da je ovo put kojim treba ići, te naveo kako je osnivač SDU-a Nijaz Duraković još 2007 godine, na Drugom kongresu stranke, tražio da se ide ka objedinjavanju opozicije i svih stranaka građanske orijentacije.

„Često sam isticao da je za ovakvo stanje u zemlji dobrim dijelom odgovorna i opozicija, njena razjedinjenost, sujete i međusobna konkurencija.  Ujedinjavanje NBL-a i SDU prvi je korak u prevazilaženju ovog stanja. Mi smo dokaz da se može i drugačije i da se samo objedinjavanjem probosanski orijentisanih stranaka može suprotstaviti aktuelnoj vlasti i nacionalnom konceptu koji su nas doveli ovdje gdje smo danas,“ kazao je Pećanac, pozvavši one koji razmišljaju na isti način da im se pridruže.

Istaknuto je da će u narednih trideset dana biti utvrđen tačan broj i imena članova SDU koji će preći u Nezavisnu bosanskohercegovačku listu i riješene sve statutom propisane procedure i odgovarajuće odluke vezane za ujedinjenje i proces kandidovanja za opće izbore 2018.