Potpredsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste Sead Džafić oživio bilećku Kovnicu


 

U bivšem gigantu 50 radnika već je započelo probnu proizvodnju, a u februaru kreće prva proizvodna linija. Bilećka Kovnica, koju je u stečajnom postupku u aprilu prošle godine kupio Sead Džafić, vlasnik kalesijske firme Unis Tok i načelnik Kalesije, počela je s probnom proizvodnjom, a već u februaru počinje prva linija proizvoda. Ovo nam je potvrdio sam načelnik Bileće Miljan Aleksić, koji je kazao kako je trenutno u fabrici zaposleno 50 radnika.

 

Nove linije

Ovo je velika vijest za Bileću, pogotovo zato što je kupac ispunio sve što je obećao, te imamo razloga vjerovati da će Kovnica u dogledno vrijeme zapošljavati i 300 ljudi, s obzirom na to da je plan da se do kraja godine otvore i nove proizvodne linije, rekao nam je Aleksić. U nekadašnjem bilećkom gigantu, u kojem su, prema riječima načelnika Aleksića, radnici znali godišnje zaraditi i po 15 plata, za početak će se proizvoditi spoljašni i unutrašnji prstenovi ležajeva za automobilsku industriju. A da stvari idu u pravom smjeru, govore i velika ulaganja u  fabriku, koja je u vrijeme prodaje, a o čemu je za Oslobođenje ranije govorio Sead Džafić, bila u jako lošem stanju.

Sve ovo bi, nada se načelnik Aleksić, moglo biti i dodatni pokretač razvoja cijele Bileće, s obzirom na to da otvaranje bilo koje fabrike uvijek prati i razvoj drugih proizvodnih ili uslužnih grana. Unis Tok predstavlja vodeću firmu ove vrste u ovom dijelu Evrope, sarađuje sa Mercedesom i zapošljava više od 300 ljudi. To uvijek ide jedno s drugim. Sasvim je sigurno da će odmah i naši prevoznici imati više posla, a porast će i potrošaćka moć Bilećana. Sve u svemu, očekujemo značajna poboljšanja, kazao nam je Aleksić.

 

Predviđanja

Podsjećamo, početkom aprila prošle godine bilećka Kovnica je nakon pokretanja stečajnog postupka prodata fabrici otkivaka i odbojno-vlačnih naprava Unis Tok iz Kalesije i to za cijenu od 1,9 miliona KM. Stanje u kojem je fabrika bila nije obećavalo, što je priznao i sam Džafić, ali je opredjeljenost ovog investitora, ali i lokalne zajednice dovela do revitaliziranja proizvodnje i planova koji predviđaju veliki broj novih radnih mjesta.

Džafić je mjesec prije Kovnice kupio i tuzlansku Livnicu, u kojoj je također najavio pokretanje proizvodnje, međutim, livničke peći u Tuzli su i dalje hladne.

 

Oslobođenje