Predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić na javnoj raspravi govorio o budućnosti Sarajeva


U Velikoj sali Općine Stari Grad sinoć je pred više od dvije stotine posjetilaca održana javna rasprava „Razgovor o budućnosti Sarajeva“ u kojoj su učestvovali Predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste ( NBL) Sarajevo mr Ibrahim Hadžibajrić, prof.dr. Rusmir Mahmutćehajić, akademik i nekadašnji potpredsjednik Vlade BiH i prof.dr.Rasim Gačanović, univerzitetski profesor, bivši gradonačelnik Sarajeva.

Na javnoj raspravi razgovarano je o budućnosti Sarajeva kroz teme i probleme koje ovaj grad najviše tište, kao što su: komunalna infrastruktura, bespravna gradnja, zagađenost zraka, nedostatak vode, elektroenergetska efikasnost, te kako osigurati političku, kulturnu i ekonomsku povezanost različitih sadržaja društvenog života radi postizanja navedenog cilja i drugo.

Predsjednik NBL-a mr Ibrahim Hadžibajrić je istakao da za sve navedene probleme u Sarajevu uglavnom već postoje projekti kojima bi se oni riješili, ali da je potrebno da se ti projekti pokrenu, te da se promijeni svijest vladajuće strukture ljudi.

“Prekomjerno zagađenje je jedan od ključnih problema u Sarajevu. Moramo raditi na utopljavanju objekata, donošenju zakona o vozilima i definisati koja vozila mogu na ulice, raditi na izbacivanju određenih energenata, ali i promjeni svijesti i razmišljanja ljudi. Na području Kantona Sarajevo registrovano je 156.000 vozila” naglasio je Hadžibajrić.

Dodao je da neplanska gradnja također doprinosi problemu zagađenja i naveo konkretne primjere širom Sarajeva.

Iako su u Sarajevu zvanično prestale redukcije vode, ukazano je na evidentan problem vodosnabdijevanja, a Hadžibajrić je kazao da kao neko kome je to struka, sa sigurnošću može tvrditi da je rješenje u gradnji novih akumulacija.

“Problem nedostatka vode mora se riješiti novim akumulacijama koje moramo izgraditi izvan grada. Taj projekat odavno postoji, a danas bi koštao možda oko 100 miliona KM. To je dugoročno rješenje o kojem aktuelna vlast mora razmišljati, a sve drugo bila bi ad hoc rješenja. Vlada Kantona Sarajevo mora se ozbiljno pozabaviti ovim problemom. Sarajevo se širi i raste, a vode je sve manje i trebaju nam nove akumulacije” rekao je Hadžibajrić istakavši da je još 1984. godine urađena projektna dokumentacija.

Mr Ibrahim Hadžibajrić na kraju je naglasio da bi mnogi problemi na nivou lokalne samouprave mogli biti riješeni novim Zakonom o lokalnoj samoupravi koji je u pripremi i koji rješava problem ustrojstva i rasporeda vlasti u Kantonu Sarajevo, te istakao da ga svi ga s nestrpljenjem očekuju.

Javna rasprava održana je kao dio cjelovitog programa Sedme Sarajevo UN sedmice međuvjerskog sklada u svijetu. Taj program Međunarodni forum Bosna realizuje u skladu sa pozivom Generalne skupštine Organizacije Ujedinjenih nacija, donijete 20. oktobra 2010. godine.