Predsjednik NBL-a Ibrahim Hažibajrić za N1 govorio o formiranju vlasti u BiH


Predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) mr Ibrahim Hadžibajrić u razgovoru za N1 govorio je o (ne)formiranju vlasti i nemogućnosti međunarodne zajednice da sankcioniše govor mržnje, konkretno poruke poslate sa četničkog postrojavanja u Višegradu.

Nezavisna bosanskohercegovačka lista, u ponedjeljak dana 11.marta 2019. godine objavila je saopštenje u kojem odgovornost i krivicu za nesankcionisanje četničkog postrojavanja u Višegradu prebacuje na međunarodnu zajednicu. Lider NBL-a Ibrahim Hadžibajrić kaže kako se sa trenutnim predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom slaže bar u jednoj stvari, a to je da BiH nije potrebna ovakva međunarodna zajednica i visoki predstavnik.

“Ako ste već ovdje zašto ne poduzmete nešto i zašto neke stvari ne sankcionišete, ako ne možete da sankcionišete, onda nam ne trebate, fino kupite prnje pa da se mi ovdje pokušamo dogovoriti. Dosta je više ovog licemjerstva i od strane međunarodnih faktora, međunarodne zajednice koja ovdje daje samo nekakve sugestije, faktički bez ikakve odgovornosti.” rekao je Hadžibajrić. 

Predsjednik NBL-a gostujući u emisiji Novi dan na N1 govorio je i o formiranju vlasti u BiH, odnosno nemogućnosti formiranja vlasti na federalnom i državnom nivou. Odgovarajući na pitanje da li će Demokratska fronta ući u vlast sa SDA i na taj način doći do raspada Bh. bloka, Hadžibajrić je istakao da ne može govoriti da li će doći do toga. 

“Stvarno ne znam koju će odluku DF donijeti, nekako je to spontano i među medijima nastao taj bh. blok. On je nastao onog momenta u Kantonu Sarajevo kada se vlast trebala da formira između ove šestorke. Ne bih ja govorio da će doći do raspada Bh. bloka, ali tu su ipak najviše u pitanju lični interesi ljudi koji se nalaze u određenim političkim partijama koji su svjesni da ako ne budu u vlasti nema pozicije, a ako budu u opoziciji onda ostaju na ledini i moraju čekati naredne četiri godine” kazao je Hadžibajrić.

Hadžibajrić dodaje i da nije nužno formiranje vlasti po vertikali, te da ne razumije zašto je problem da se Bh. blok ili opozicija uključi u formiranje ukoliko je to jedini način da se formira vlast. U BiH se i vlast i opozicija bavi samo politikanstvom, kako ističe Hadžibajrić, ali niko da uradi nešto konkretno. Nakon formiranja vlasti vjeruje da će početi da se radi ukoliko dođu pravi ljudi.

“To je do ljudi, svaku vlast čine ljudi, onoliko koliko stavite kvalitetne ljude neobazirući se ko pripada kojoj političkoj partiji ili naciji” dodao je Hadžibajrić.

Osim međunarodne zajednice i nesposobnosti da se formira vlast, Hadžibajrić je kritikovao i rad Federalnog parlamenta u protekle četiri godine, ističući da mnogo puta nisu imali skupštinu ali redovna primanja ipak jesu.

Razgovor sa predsjednikom NBL-a možete pogledati u slijedećem video prilogu: