Reakcija zbog iznesenih neistina portala “Klix.ba”


 

Povodom objave teksta pod nazivom “SDA pobijedila u općinama Stari Grad i Novi Grad, a Naša stranka u Centru i Novom Sarajevu”, dana 11.10.2018. godine, Nezavisna bosanskohercegovačka lista portalu Klix.ba upućuje oštru reakciju zbog iznesenih neistina.

 

Rezultati izbora u općini Stari Grad transparentni su i dostupni javnosti na web stranici Centralne izborne komisije BiH, pa je tim više nedopustivo ovakvo obmanjivanje građana od strane jednog tako utjecajnog i posjećenog medija, kakav je portal Klix.ba.

Naime, u općini Stari Grad je, od preliminarnih, pa do jutros objavljenih rezultata, najveći broj glasova za nivo Skupštine Kantona Sarajevo osvojila Nezavisna bosanskohercegovačka lista. Taj broj iznosi 3.751, dok je SDA na drugom mjestu sa 3.136 glasova, što nas i dalje čini strankom sa najvećim brojem osvojenih glasova u Starom Gradu za ovaj nivo vlasti.

Podsjetićemo vas da je predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić predvodio 1.Nezavisnu listu, koja je bila preteča NBL-a, na lokalnim izborima 2016. godine. Tada je Lista u Starom Gradu osvojila oko 2.600 glasova. S obzirom da je broj birača NBL-a za dvije godine u Starom Gradu porastao na 3.751, SDA u Starom Gradu može govoriti samo o izbornom porazu. Naročito, imajući u vidu da su njihovi rezultati u odnosu na 2016. godinu, slabiji za oko 1.000 glasova.

Nadalje, govoreći o pojedinačnim glasovima kandidata u Starom Gradu za nivo Skupštine Kantona Sarajevo na ovim izborima, naš predsjednik Ibrahim Hadžibajrić imao je ubjedljivo najviše, preko 2.600 glasova.

 

Govoreći o glasanju birača u općini Stari Grad, zaboravili ste objaviti da je njihovo opredjeljenje za člana Predsjedništva BiH, bio Željko Komšić  sa 6.224 glasa, potom Denis Bećirević sa 3.479 glasova, a tek onda kandidat SDA Šefik Džaferović sa 3.015.glasova.

 

Stranka demokratske akcije, prema dosad poznatim podacima, u Starom Gradu osvojila je najviše glasova na listama za Parlament BiH i Federalni parlament, međutim sigurni smo da će i tu biti promjene kada rezultati budu konačni.

 

Građani općine Stari Grad, u kontinuitetu posljednjih skoro deset godina biraju promjene. Iz tog razloga, za prvog čovjeka najstarije sarajevske općine biraju našeg predsjednika, Ibrahima Hadžibajrića i jasno pokazuju svoje opredjeljenje protiv SDA. Ovakvo pisanje ruši kredibilitet izbornog procesa, obmanjuje javnost, ali i dovodi u zabunu građane koji su poklonili svoje povjerenje NBL-u u Starom Gradu.

 

Nezavisna bosanskohercegovačka lista zalaže se profesionalno, objektivno i transparentno informisanje javnosti.