Saopštenje za javnost


Povodom brojnih i evidentnih nepravilnosti utvrđenih u okviru izbornog precesa, Nezavisna bosanskohercegovačka lista daje slijedeće saopštenje za javnost:

 

S obzirom na brojne i evidentno prisutne nepravilnosti koje su se desile u sklopu izbornog procesa, Nezavisna bosanskohercegovačka lista izražava opravdanu sumnju u rezultate općih izbora provedenih u BiH 7. oktobra 2018. godine.

 

U cilju zaštite biračkog prava i zaštite digniteta i korektnosti samog izbornog procesa, a sve u cilju zaštite stvarnih rezultata izbora odnosno volje birača, Nezavisna bosanskohercegovačka lista će nakon objave preliminarnih rezultata općih izbora, zvanično uputiti zahtjev CIK-u BiH za ponovnim brojanjem glasova na nivou Federacije BiH za sve nivoe vlasti.

 

Istovremeno, Nezavisna bosanskohercegovačka lista upućuje apel političkim subjektima, medijima i javnosti da se, do objave preliminarnih rezultata izbora, suzdrže od iznošenja subjektivnih tumačenja o broju osvojenih mandata, jer time ne doprinose zaokruživanju izbornog procesa i formiranju vlasti na svim nivoima po volji birača.

 

Nezavisna bosanskohercegovačka lista se ovim putem zahvaljuje svim onim građanima koji su nam ukazali povjerenje, istovremeno im poručujemo da ćemo učiniti sve da zaštitimo njihovo biračko pravo i utvrdimo tačne rezultate izbora u skladu sa važećim izbornim zakonom i jasno propisanim procedurama glasanja i dodjele mandata

 

Predsjednik

Nezavisna bosanskohercegovačka lista

Ibrahim Hadžibajrić

 

15.10.2018 godine