Sociolozi ali i naša religijska tradicija poučavaju da je pesimizam opasan, otrovan. zarazan…


Mislioci tvrde da se on u društvenoj stvarnosti skriveno pojavljuje kao cinizam, ironija, nihilizam koji svakodnevno čujemo “ništa se ovdje ne može promijeniti”, “svi su oni isti” ili „ovaj narod nije ni zaslužio bolje“ i sl.

Nezavisna bosanskohercegovačka lista NBL umjesto straha, razočaranja i bespomoćnosti građanima BiH nudi nadu, hrabrost i vjeru u bolje sutra. Hrabrost za promjene, za pregnuća, za rad, napredak i život dostojan čovjeka; to svi zaslužujemo u ovoj našoj lijepoj Bosni, a prije svega to dugujemo našoj djeci i njihovoj djeci i onima koji će doći nakon njih.

Oni podstiču strah, mi podstičemo nadu. I u tome je naša najveća razlika i naša istinska snaga.

Ovaj narod želi da naša država postane pozitivna, vrijedna i uspješna. Da se ponosi njom, kao što se ponosi reprezentacijom, Džekom i Pjanićem, Starim Mostom u Mostaru, tekijom na Buni, stečcima u Stocu, lijepim rijekama Unom, Bosnom, Savom, Vrbasom ili Drinom, čistom Krajinom, plodnom Posavinom, brdovitom Bosnom i kršnom Hercegovinom….

Ali, vlast ga svakodnevno ubija u pojam, sugeriše da treba da bude sretan jer nije rat i samo zato što je živ, što se ne puca. Naravno da će zbog toga, kod pojedinih strah od rizika da povremeno preplavi nadu i ubije želju za promjenama.

Međutim, danas, svjedoci smo, to vrijeme je iza nas. Naša su nadanja velika, hrabrost je u srcima bosanskog čovjeka, želja za pozitivnim promjenama je ogromna, ona je tu, i ako Bog da, do njih sigurno mora i do njih će zaista ubrzo i doći. Mjesec oktobar je blizu i uskoro dolazi. U njemu će građani svoju sudbinu uzeti u svoje ruke i predati amanet upravljanja novim, čestitim, neistrošenim snagama, željnim truda i rada, istinskog zalaganja za dobrobit svoje zemlje i naroda. S tom časnom misijom i čvrstom vjerom u bolje sutra mi ponosno i odlučno, uzdignuta čela idemo naprijed. Do pobjede!

 

Haris Hojkurić