ZAŠTO SAM ČLAN NEZAVISNE BOSANSKOHERCEGOVAČKE LISTE?


Iz Povelje Nezavisne Bosanskohercegovačke liste: „Mi, članovi i vodstvo NEZAVISNE BOSANSKOHERCEGOVAČKE LISTE, javno izražavamo spremnost i odlučnost da zagovaramo promjene sadašnjeg političkog, kulturnog i ekonomskog stanja u državi. Takvu odluku donosimo u skladu sa najboljim interesom bosanskohercegovačkog naroda. Spremni smo raditi za takvo opredjeljenje.”
Razumjevajući da ne postoji ništa teže od osjećaja da Vas niko ne vidi i ne čuje, NBL Vam nudi alternativu trenutnom stanju. NBL je osnovana kao izraz građanske potrebe za boljim životom, sa idejom koja se kroz historiju ljudske civilizacije pronalazi u različitim formama, a to je da pravo da vlada, pripada samo narodu. Radom koji se nagrađuje, pravima koja se poštuju, životom koji se živi slobodno. BiH je u teškim vremenima kročila dalje, ne zbog stručnosti i vizija vladajućih, već zbog toga što smo Mi, Narod, ostajali vjerni idealima naših predaka i odani našim temeljnim načelima.
Naša ekonomija je oslabljena, kao zbog pohlepe i neodgovornosti nekih pojedinaca, tako i zbog našeg kolektivnog propusta da donesemo teške odluke i pripremimo zemlju za budućnost. Stubovi društva obrazovanje, zdravstvo, socijalna politika, zapošljavanje su narušeni, tako da naša djeca i omladina nemaju viziju budućnosti u sopstvenoj zemlji, nego je traže drugdje, pod nekim tuđim nebom. Nešto manje mjerljiv, ali vrlo ozbiljan je pad povjerenja u vladajuće strukture.
Vrijeme je za revitalizaciju Bosne i Hercegovine kroz poboljšanje poslovnog ambijenta i poticajem djelatnosti koje će u što kraćem roku dati vidljive rezultate, BiH ćemo unaprijediti podsticanjem istraživanja i razvoj inovativnih kompanija, zasnovanih  na znanju i stručnosti.
Naša je obaveza razvoj i revitalizacija poslova koji se smatraju tradicionalnim zanatima, stvaranje prostora za inovacije na polju visoko tehnoloških poslova i pozicioniranje države BiH kao visoko napredne, funkcionalne i stabilne države.
Dužni smo da vratimo povjerenje svim bosanskohercegovačkim ljudima, koji su to ne po krvi, po porijeklu, po vjeri, nego po osjećaju i vlastitom izboru.
Smatram da, uz Vašu pomoć, Nezavisna Bosanskohercegovačka lista, može vratiti BiH na put napretka, kojim smo kročili, nekad sporije, nekad brže, ometani nizom teških historijskih okolnosti ili unutrašnjim slabostima i nedorečenostima. Više nikad ne smijemo biti slabi i neodlučni živeći na ovom komadu prekrasne zemlje, naše Voljene Domovine, Bosne i Hercegovine.
Dr. Amra Junuzović Kaljić