Zašto sam izabrao Nezavisnu Bosanskohercegovačku Listu ?


 

Najkraći odgovor koji mogu dati na ovo pitanje bi glasio: “Zato što sam odgojen tako”.

Naizgled nelogičan odgovor, zbog kojeg bi mi neko ponovo postavio isto pitanje, jer bi pomislio da možda nisam shvatio pitanje. No, upravo je ovo najadekvatniji odgovor, koji ću ukratko obrazložiti u nastavku.

Rođen sam 1995.godine u Sarajevu. Odrastao sam sa mlađom sestrom i roditeljima, koji su nas odgojili tako da od malih nogu naučimo da cijenimo I čuvamo jedni druge I sve što imamo, ma koliko to bilo I šta to bilo. Fraza koju smo svi barem jednom u životu pročitali ili čuli glasi: “Voli svoje – poštuj tuđe!” I upravo je ona bila ta koju sam slušao uvijek od svojih roditelja.

Naučio sam da volim I čuvam svoje, a ukoliko se nešto što imam slučajno ili s vremenom pokvari, naučen sam da to uvijek popravim ili ako ne želim popraviti, onda da se pomirim s činjenicom da to nešto više nemam. Nikada pokvarene stvari nismo bacali I mijenjali novim, niti bježali od njih, nego ih iznova popravljali kada god se pokvare I nastavljali koristiti.

Upravo taj način razmišljanja I odgoja je razlog zbog čega sam sada izabrao Nezavisnu bosanskohercegovačku listu.

Pitate se možda kakve to veze ima s ovim?

Sarajevo je moj grad, koji volim I čuvam. Smatram da se posljednjih godina pokvario, baš kao što su se kvarile I moje igračke kada sam bio mali. Davao sam igračke I svojim drugarima, a siguran sam da smo svi, baš kao I ja tada, u društvu uvijek imali tog jednog druga koji svaku igračku namjerno ili nepažnjom pokvari.

Baš u takvoj situaciji se nalazi sada I naš grad. Dugo se sa njim, baš kao sa nekom igračkom, igraju I poigravaju ljudi koji su ga, baš kao I djeca koju sam gore spomenuo, pokvarili namjerno ili nepažnjom u radu, što se nikako nije trebalo, niti smjelo dogoditi.

U Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi I ljudima koji su je osnovali I koji je čine, vidio sam “majstore za popravku pokvarenih stvari” koji imaju znanje I volju da poprave moje Sarajevo I da nas sve zajedno obraduju stanjem u koje će dovesti naš grad I naše društvo.

Obraduju baš onako, kako se obraduju mala djeca, kada im neki majstor popravi njihovu najdražu igračku. Tada ćemo svi zajedno uvidjeti da možemo bolje, da znamo bolje, jer zaslužujemo bolje, jer Sarajevo zaslužuje bolje. Zajedno sa njima, garantujem da znamo I možemo bolje.

S nadom da ćete I vi prepoznati “majstore” u ovim ljudima I svojim glasovima im dati mogućnost da sve navedeno u ovom obrazloženju mog odgovora dokažu djelima, na pitanje u naslovu svakome sa ponosom odgovaram – zato sam izabrao NBL!

Kapur Tarik